Tort cu crema de lime, mascarpone, mere si pere usor caramelizate


Tort cu crema de lime, mascarpone, mere si pere usor caramelizate

Nu mananc des dulciuri dar atunci cand o fac prefer sa fie facute tot de mine. E simplu motivul, nu contin mult zahar, nu pun diferite esente sau aditivi, le imbogatesc valoarea nutritiva cu diverse seminte crude sau fructe bogate in nutrienti (chia, canepa, goji, catina).


Imi place lime, mai mult decat lamaia. Cumva ma impresioneaza prin gustul si mirosul specific lui. Incepem da?

Cantitatile sunt pentru o forma de tort de 32 cm
Blat:

In bolul unui mixer cantarim 125 gr de zahar si 4 oua
Separat 110 gr de faina si 15 gr de cacao

Amestecam bine cu un tel zaharul si ouale apoi le incalzim, folosind o baie de aburi, amestecand continuu, pana ajunge temperatura la 37 gr(temp corpului). Batem cu mixerul pana isi dubleaza volulmul.
Cernem faina si praful de cacao folosind o spatula si incorporam faina si cacao in compozitia formata din zahar si oua. Ungem cu unt o forma de tort de 32 cm si la cuptor cu ea timp de 30 minute, la 180 gr.

Mere si père usor caramelizate:

Am folosit doua mere si doua pere. Le-am decojit, scos samburii si le-am taiat cubulete.
Intr-o tigaie am adaugat zahar brun, putin rom, fructele decojite si le-am gatit putin, pana devin usor moi. Gata, la racit cu ele.

Crema de lime:

Am pus apa la fiert si am agaugat 3 lime, le-am fiert 1 minut, apoi le-am spalat bine cu apa rece. Am facut treaba asta pentru a scoate ceara sau ce alte substante mai au pe ele.
Am ras coaja si am infuzat-o in 200 ml de lapte (am fiert 1 minut apoi am lasat acoperit inca 10 min). Am strecurat.
Intr-o craticioara am adaugat 3 oua, zeama de la cele 3 lime si cei 200 ml de lapte aromatizati cu coaja de lime. Se gateste cateva minute pe foc pana devine groasa compozitia. Daca s-a coagulat oul, strecurati printr-o sita fina. Cand s-a racit am adaugat 250 gr de mascarpone si am amestecat bine cu un tel.
Mie imi place mult smantana de gatit elle&wire, au in Metro, Nic si o mai fi dar nu stiu eu. O folosesc pe cea de gatit si la patiserie pentru ca nu este dulce.
Am cantarit 250 gr si am baut-o frisca, am adaugat 2 linguri de zahar pudra si am amestecat-o cu restul cremei.

Asamblarea:

Am taiat blatul pe jumatate, am asezat jumatate din crema, am presarat seminte de canepa(nu schimba gustul) am asezat jumatatea cealalta, crema si la frigider cu el.
Am prajit niste nuci in tigaie. Pe fiecare felie am cernut putin cacao si am presarat nuci.

Mie mi-a placut!