Alba ca zapada


Alba ca zapada

Ehhh acum, știu, vă gandiți la prăjitura copilăriei noastre ‘alba ca zapada’ doar că nu-i aceeasi reteta.

Prăjitura este inspirație de moment. Am văzut pe raftul unui magazin un mascarpone nou, interesant, o cremă de branză și friscă pe care nu le cunoșteam si m-am hotarăt să le încerc.

Pentru o tavă de 10 porții am folosit urmatoarele:

Instrumente:
Tavă pătrată Pătrat culinar Hartie de copt
Dacă nu aveți pătrat culinar puteți folosi o tavă rotundă de tort, va avea o formă diferită dar aceelași gust minunat.

Ingrediente:

Pentru cremă
500 gr de mascarpone
500 gr cremă de branză
400 gr smantană pentru friscă
miere cată vă place
2 pastăi de vanilie
Un pahar de lapte condensat (am gasit la Lidl)

Pentru blat
3 albușuri
6 linguri de zahăr pudră
jumătate de linguriță praf de copt 3 linguri făină din migdale cernută un praf de sare
Jeleu
Suc din 6 portocale medii 3 plicuri de gelatina
Topping
250 gr fulgi de migdale

Am inceput cu jeleul. Am pus gelatină în apă rece, am încalzit sucul de portocale și am adaugat gelatina dizolvată în apă (se face ca un gel). Am amestecat pana s-a topit toată gelatina. Am pus în patrat-ul culinar folie, transparentă, alimentară și am turnat amestecul. La frigider cu el pana devine jeleu.

Prietena mea, Cristina, mi-a sugerat ca ar fi mers și un pic de suc din lamaie, sa fie mai acrisor. Si mie cred ca mi-ar fi placut. Dacă încercati astept să îmi scrieți.

Bun, acum blatul. Am bautut albusurile cu sarea spuma, am adaugat zaharul pudră. Am baut vreo’ 5 minute pana a devenit bezea. Am încorporat praful de copt amestecat cu făina din migdale, fară să sparg albusurile, prin mișcări rotative. L-am intins pe o hartie de copt si am bagat in cuptor la 180 grade 20 minute.

Am prajit fulgii de migdale in cuptor la 180 gr pana se inchid la culoare.
Crema se face in 5 minute.

Am bautut bine frișca. Am pus plicul de gelatina in apa rece. Laptele condensat l-am incalzit bine, am adaugat gelatina dizolvata in apa rece, am amestecat cu vanilia, crema de branza si mascarpone, miere. Cand compozitia a devenit omogena am încorporat frisca.
Montajul este simplu tare.

Am facut un sirop din 2 linguri de zahar brun cu putina apa. Am pregatit pe o tava, hartie de copt si patratul culinar, am asezat blatul. Cu ajutorul unei pensule l-am însiropat, am adaugat jeleul, am pus putin sirop si l-am imprastiat cu pensula (sa se prinda crema bine), am adaugat crema de branză si fulgii prajiti de migdale.

Cel mai bine este sa o lasati peste noapte sa se aseze. Eu asa am facut.
O minune!